Centrul de Informare si Consiliere HIV/SIDA Noi si Ceilalti Bucuresti
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Glosar de termeni specifici

In jos

Glosar de termeni specifici Empty Glosar de termeni specifici

Mesaj  Admin Mier Mar 05, 2008 8:03 pm

GLOSAR:

- Acces prin compasiune: un studiu care le permite celor care nu participă la un studiu de cercetare (pentru că nu îndeplinesc criteriile de includere sau din alte motive) să aibă acces la medicamentul sau tratamentul testat. Majoritatea domeniilor/ramurilor care funcționează prin sistemul de compasiune sunt restricționate (de exemplu: pentru aceia cu numărul de celule CD4 sub limita specificată sau pentru cei intoleranți la terapia standard).
- Antiretroviral: o substanță care oprește sau suprimă activitatea unui retrovirus precum HIV; AZT și ddI, de exemplu.
- Criterii de includere/excludere: condiții care decid de ce o persoană poate să fie sau nu admisă într-un studiu. De exemplu, majoritatea studiilor nu le permit femeilor însărcinate să se înscrie. Altele nu le permit persoanelor care iau anumite medicamente să se înscrie. iar altele exclud persoanele cu anumite boli.
- Consimțământul informat: un proces prin care le sunt explicate voluntarilor riscurile, beneficiile și cerințele studiului. Înainte de a intra într-un studiu, participanții trebuie să semneze un formular de consimțământ informat, care ar trebui să includă o descriere inteligibilă a beneficiilor, a riscurilor și a structurii de bază a studiului.
- Imunomodulatori: medicamente care întăresc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor sau a altor boli care atacă persoanele infectate HIV/SIDA.
- Indicatori surogat: un surogat este un substitut. Dacă un element studiat nu este măsurabil pentru că durează prea mult să se evidențieze, cercetătorii pot utiliza un surogat pentru a prevedea o măsurătoare viitoare. Încărcătura virală și numărul de celule CD4 sunt exempe de indicatori surogat ai infecției cu HIV.
- Infecții oportuniste: maladii precum pneumonia cu Pneumocystis carinii, care pot ataca pesoanele cu HIV/SIDA și care pot amenința viața pacientului. Persoanele cu un sistem imunitar sănătos nu dezvoltă, de obicei, aceste boli, chiar dacă majoritatea au deja în corp microorganismele care le cauzează. Când sistemul imunitar este afectat, microorganismele profită de oportunitatea de a declanșa maladii.
- Microbicide: produse care, prin aplicare locală, sunt capabile să prevină transmiterea sexuală a HIV și a altor boli cu transmitere sexuală.
- Numaratoarea celulelor CD4: o măsurătoare a numărului de celule aparținând sistemului imun, care au pe suprafața lor receptori CD4. O celulă CD4 este un tip de celulă T. Aceste celule orchestrează. în mod normal, răspunsul imun la infecție.
- Placebo: o substanță care arată, miroase și are gust similar cu medicamentul experimentat, dar care nu conține nici o substanță activă. La placebo se face referire ca la o “pastilă de zahăr”.
- Practica Clinică Justă: un standard de calitate internațional, etic și științific, utilizat pentru proiectarea, urmărirea, înregistrarea și raportarea studiilor clinice.
- Protocol: plan al unui studiu scris detaliat.
- Reglementări: măsuri specifice pe care cercetatorii și participanții trebuie să le urmeze pentru a reduce variabilele care pot afecta rezultatele studiului.
- Studii comparative controlate: studii în care un grup primește un tratament experimental, iar celălalt grup pimește fie placebo, fie o terapie aprobată. Participanții nu știu, de principiu, în ce grup se situează.
- Studii comparative pe doze: studii care compară diferite cantități ale aceluiași medicament. Uneori, doze diferite sunt comparate cu placebo.
- Studii dublu-orb: participanții la acest tip de studiu sunt împărțiți în două sau mai multe grupuri: unul primește tratament experimental, iar celălalt primește tratament standard sau placebo. Nici cercetătorii și nici participanții nu știu cui și ce medicament i se administrează până la finalul studiului.
- Studiu clinic: un experiment proiectat atent, care permite oamenilor de stiință să testeze pe oameni noțiunile încă necunoscute ale cercetărilor lor.
- Studiu randomizat: un studiu în care participanții sunt repartizați în mod întâmplător în grupurile de tratament ale studiului. De obicei, se folosește un computer pentru a repartiza în mod întâmplător participanții în cadrul fiecărui braț dintr-un astfel de studiu. Aceasta ajută la îndepărtarea oricărei variabile, când se decide care participanți primesc un anumit tratament.
- Terapia genică: o abordare în scopul prevenirii și/sau tratării bolilor prin înlocuirea, îndepartarea sau alternarea genelor cheie sau, altfel spus, prin manipularea materialului genetic.
- Toxicitate: efect nedorit sau afectarea organismului cauzate de un medicament.
- Vaccin: o substanță care învață sistemul imunitar al organismului să recunoască și/sau să se protejeze împotriva unei boli cauzate de un agent infecțios (virus sau bacterie).
- Vaccin profilactic: un vaccin proiectat să prevină apariția unei boli la un individ.
- Vaccin terapeutic: un vaccin proiectat să crească răspunsul imunitar împotriva HIV la persoanele care sunt deja infectate cu acest virus.
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 67
Data de înscriere : 08/02/2008
Localizare : Bucuresti

https://noisiceilalti.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum